Συνέχιση Ενδορινικών Κορτικοστεροειδών για αλλεργική ρινίτιδα σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19

Η Ευρωπαϊκής Εταιρεία Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας EAACI
και η Ομάδα ARIA (αλλεργική ρινίτιδα και η επίδρασή της στο άσθμα) εξέδωσαν ανακοίνωση σε σχέση με τη χρήση ρινικών κορτικοστεροειδών για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας όταν ο ασθενής νοσεί από Covid-19.

Με βάση την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας – Allergy – από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου, μεταξύ των οποίων και ο Καθηγητής Αλλεργιολογίας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Παπαδόπουλος, επισημαίνονται τα κάτωθι:

 

  •  Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής διαθέσιμα, η ρινική αγωγή με κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση αλλεργικής ρινίτιδας αν ο ασθενής νοσήσει ταυτοχρόνως από Covid-19, μπορεί να συνεχιστεί.
  • Η διακοπή των τοπικών ρινικών κορτικοστεροειδών δεν συνιστάται. Μέχρι στιγμής δεν έχει τεκμηριωθεί καταστολή του ανοσοποιητικού και διακοπή αυτών μπορεί να επιδεινώσει τη ρινίτιδα με αποτέλεσμα μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού.
  • Οι παραπάνω συστάσεις βασίζονται στα περιορισμένα δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής και  δύναται να αναθεωρηθούν αν προκύψουν νέα.

 

Η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε στο δίκτυο εμπειρογνωμόνων της ARIA παγκοσμίως.

Leave a reply