Ατοπική Δερματίτιδα
Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, που προκαλεί ξηροδερμία, κνησμό και εξανθήματα.
Είναι μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει και στην ενήλικη ζωή.
Τα αίτια πίσω από τις εκδηλώσεις της ατοπικής δερματίτιδας δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, ωστόσο, φαίνεται να προκύπτουν από συνδυασμό αλληλεπιδράσεων όπως:
Η ατοπική δερματίτιδα φαίνεται να αποτελεί την πρώτη έκφραση ενός δυναμικού φαινομένου που καλείται «αλλεργική παρέλαση», με αποτέλεσμα ουσιαστικά να ακολουθεί στον ίδιο ασθενή μετά από λίγα χρόνια εικόνα αλλεργικής ρινίτιδας ή/και άσθματος. Επίσης η ατοπική δερματίτιδα λειτουργεί ως προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών στα βρέφη τα οποία ευαισθητοποιούνται στις τροφές μέσω του διαταραγμένου δερματικού φραγμού. Ταυτόχρονα η τροφική αλλεργία λειτουργεί και ως παροξυσμικός παράγοντας για την ατοπική δερματίτιδα. Στα νεογέννητα, η ατοπική δερματίτιδα συνήθως απαντάται στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα και στο σαγόνι. Καθώς μεγαλώνει το παιδί, οι βλάβες εστιάζονται κυρίως στον λαιμό, στις πτυχές του δέρματος γύρω από τους αγκώνες, τον καρπό και πίσω από τα γόνατα.
Η συνεχής ενυδάτωση του ατοπικού δέρματος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην θεραπευτική αντιμετώπιση αυτού. Διάφορα σκευάσματα με κορτικοστεροειδή, αναστολείς καλσινευρίνης χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του εκζέματος. Τα τελευταία χρόνια οι βιολογικοί παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) που τροποποιούν την ανοσολογική απάντηση χρησιμοποιούνται με επιτυχία στο σοβαρό έκζεμα