Η Μονάδα Αλλεργιολογίας «Δημήτριος Καλογερομήτρος» ιδρύθηκε το 2003 από τον αείμνηστο Αν. Καθηγητή Δημήτριο Καλογερομήτρο με σκοπό την εμπεριστατωμένη και ενδελεχή διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων. Είναι οργανικά ενταγμένη στην Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε η πρώτη Πανεπιστημιακή Μονάδα Αλλεργιολογίας Παίδων & Ενηλίκων στην Ελλάδα και η πρώτη Αλλεργιολογική Μονάδα στον Ευρωπαϊκό χώρο που είχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001:2000, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Η Αλλεργιολογική Μονάδα έχει αναπτύξει όλες τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους στον χώρο της Αλλεργιολογίας, ενώ διατηρεί συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού. Αποτελέι κέντρο Αναφοράς και Αριστείας για την Κνίδωση του ευρωπαικού δικτύου GA²LEN UCARE καθώς και το μοναδικό κέντρο αναφοράς στην Ελλάδα για την Μαστοκυττάρωση  του ευρωπαϊκου δικτύου κέντρων αναφοράς και αριστείας για τη νόσο ECNM.

Από το 2012 μέχρι και το 2017 λειτούργησε στις εγκαταστάσεις της Μονάδας ερευνητικό εργαστήριο Φαρμακευτικής Αλλεργίας και Φαρμακολογικής Τροποποίησης Αντιδράσεων Υπερευαισθησίας, υπο την εποπτεία της καθηγήτριας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κας Αικατερίνης Τυλιγάδα. Από το 2017 το σύνολο των ερευνητικών εργασιών της Καθηγήτριας Αικ. Τυλιγάδα μεταφέρθηκε στους χώρους της Ιατρικής Σχολής στο Γουδί.

Στην Μονάδα λειτουργούν τακτικά πρωινά και απογευματινά εξωτερικά ιατρεία για βρέφη, παιδιά και ενήλικες αλλά και ειδικά αλλεργιολογικά ιατρεία (Αναπνευστικής, Τροφικής, Φαρμακευτικής, Δερματικής αλλεργίας). Εξ αυτών, το ιατρείο Μαστοκυττάρωσης αποτελεί το μόνο οργανωμένο κέντρο αντιμετώπισης της νόσου στην Ελλάδα, αποτελούμενο από ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (αλλεργιολόγου, αιματολόγου, δερματολόγου, ενδοκρινολόγου κ.τ.λ.).

Η Μονάδα αποτελεί ένα από τα 3 αναγνωρισμένα Κέντρα από το Υπουργείο Υγείας που δύναται να ειδικεύει Ιατρούς στην ειδικότητα της Αλλεργιολογίας, με περισσότερους από 20 Ιατρούς να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση μέχρι σήμερα. Ταυτοχρόνως στην Μονάδα εκπαιδεύονται 5ο ετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος “Σύγχρονη Διαγνωστική στη Δερματολογία και Αλλεργιολογία” της ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Με στόχο την συνεχόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση στον χώρο της Αλλεργιολογίας η Μονάδα σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Δερματολογικών, Αφροδισιολογικών &Αλλεργιολογικών Παθήσεων διοργάνωνε μέχρι και το 2018 το ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο – Κλινικό Φροντιστήριο “Αλλεργιολογικές Εξελίξεις”. Το 2019 και σε συνεργασία με την Αλλεργιολογική Μονάδα Παίδων της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, διοργάνωσε το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλλεργιολογίας “State of The Art, το Αλλεργικό Παιδί & οι Εξελίξεις” με πάνω από 1000 συμμετέχοντες.

Στην Μονάδα Αλλεργιολογίας «Δημήτριος Καλογερομήτρος» λειτουργούν τα εξής ιατρεία:

Στην Μονάδα Αλλεργιολογίας «Δημήτριος Καλογερομήτρος» λειτουργούν τα εξής τμήματα & εργαστήρια:

  • Τμήμα Ανοσοθεραπείας και Εμβολίων
  • Τμήμα Απευαισθητοποιήσεων
  • Εργαστήριο in Vivo διάγνωσης
  • Εργαστήριο έρευνας και in Vitro διάγνωσης
  • Εργαστήριο ειδικών και μη ειδικών προκλήσεων
  • Εργαστήριο αναπνευστικών λειτουργικών δοκιμασιών
  • Ερευνητικό εργαστήριο Αεροβιολογίας
  • Τμήμα Κλινικών Μελετών