H σωστή θεραπευτική προσέγγιση της αλλεργίας σας βασίζεται στο ιατρικό σας ιστορικό, στα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλεργίας και στο πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας.

Μπορεί να περιλαμβάνει τρεις τύπους θεραπείας:

  • αποφυγή αλλεργιογόνου
  • φαρμακευτική αγωγή
  • ανοσοθεραπεία

Πώς μπορώ να αποφύγω τα αλλεργιογόνα;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα συμπτώματα αλλεργίας και να περιορίσετε την ανάγκη σας για φαρμακευτική αγωγή είναι να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ενοχοποιούμενα αλλεργιογόνα.
Στις περιπτώσεις των τροφικών και φαρμακευτικών αλλεργιών αυτό μπορεί να είναι δυνατό μέχρι ενός βαθμού. Αντιθέτως στις αναπνευστικές αλλεργίες είναι αρκετά δύσκολο.

Ποια φάρμακα μπορώ να πάρω για τις αλλεργίες;

Αναλόγως των συμπτώμάτων και των αλλεργιών που έχετε ο αλλεργιολόγος μπορεί να σας προτείνει κάποιο από τα ακόλουθα φάρμακα.

Τα αντιισταμινικά μπλοκάρουν την ισταμίνη, τον κύριο μεσολαβητή των αλλεργικών συμπτωμάτων. Μειώνουν αποτελεσματικά τον κνησμό, τους πομφούς και την ρινική καταρροή. Τα νεότερα αντιισταμικά (2ης & 3ης γενεάς) έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ο αλλεργιολόγος είναι αυτός που θα καθορίσει την σωστή δραστική ουσία και δόση για τα συμπτώματά σας.

Μειώνουν την ρινική φλεγμονή, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση της μύτης την μείωση της καταρροής και του κνησμού. Είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την αλλεργική ρινίτιδα.

Οι κορτικοστεροειδείς κρέμες ή αλοιφές ανακουφίζουν από την κνησμό και εμποδίζουν την εξάπλωση των εξανθημάτων.

Τα συστηματικά κορτικοστεροειδή (από του στόματος) μπορεί να συνταγογραφηθούν για την αντιμετώπιση αγγειοοιδήματος και τη διακοπή σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή αποτελούν την βασική θεραπεία σε ασθενείς με αλλεργικό άσθμα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μονοκλωνικά αντισώματα με στόχους μόρια που προάγουν την αλλεργική φλεγμονή γίνονται διαθέσιμα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για το σοβαρό αλλεργικό άσθμα, το σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα, τη ανθιστάμενη σε αντιισταμινικά χρόνια κνίδωση και τη σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Η αδρεναλίνη (επινεφρίνη) είναι το πιο σημαντικό φάρμακο που χορηγείται κατά τη διάρκεια μιας απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης την αναφυλαξία. Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει επιθέσεις άσθματος σε μερικούς ανθρώπους. Εάν έχετε άσθμα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε αλλεργίες χωρίς φάρμακα ή κρύα φάρμακα.

Ποιες θεραπείες ανοσοθεραπείας είναι διαθέσιμες;
Η ανοσοθεραπεία είναι μια επιλογή θεραπείας για ασθενείς με αναπνευστικές αλλεργίες και με αλλεργία σε δηλητήρια υμενοπτέρων. Υπάρχουν δύο είδη ανοσοθεραπείας, η υποδόρια (SCIT) και η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία (SLIT). Η υποδόρια ανοσοθεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ενέσεων αλλεργιογόνων σε αυξανόμενη δόση με την πάροδο του χρόνου. Το άτομο γίνεται σταδιακά λιγότερο ευαίσθητο σε αυτό το αλλεργιογόνο. Η υποδόρια ανοσοθεραπεία πραγματοποιείται από τον αλλεργιολόγο κάθε 4 εβδομάδες στην περίοδο συντήρησης και διαρκεί 3-5 χρόνια. Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία είναι ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης χωρίς ενέσεις. Ο ασθενής καθημερινά λαμβάνει μικρές δόσεις αλλεργιογόνου κάτω από τη γλώσσα. Η έκθεση αυτή βελτιώνει την ανοχή στην ουσία και μειώνει τα συμπτώματα.

Συζητήστε με τον αλλεργιολόγο εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το υπογλώσσια ανοσοθεραπεία. Θεραπείες σε τροφικές αλλεργίες με από του στόματος ανοσοθεραπεία (OIT), SLIT και άλλες μεθόδους μπορεί να συζητηθούν εξατομικευμένα.