O σταφυλόκοκκος σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, επιστήμονες από το King’s College London με επικεφαλή την ελληνίδα Αλλεργιολόγο – Ερευνήτρια Ολυμπία Τσιλοχρήστου, διαπίστωσαν ότι τα μικρά παιδιά με σοβαρό έκζεμα που έχουν αποικιστεί με σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας στα τρόφιμα.

Ο σταφυλόκοκκο (S. aureus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στη μύτη και στο δέρμα υγιών ατόμων. Είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες πως τα άτομα με σοβαρό έκζεμα είναι πιο πιθανό να έχουν αποικιστεί από τον S. aureus. Επίσης γνωρίζουμε ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τροφική αλλεργία.

Η Δρ. Ολυμπία Τσιλοχρήστου με τους συνεργάτες της διερεύνησαν αν ο αποικισμός με S. aureus στα άτομα με έκζεμα αποτελέι ανεξάρτητο παράγοντα για την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών. Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα από παιδιά που είχαν συμμετάσχει στην μελέτη LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) και την επέκταση αυτής, στην οποία είχε καταδειχθέι ότι η πρώιμη ένταξη αράπικου φυστικιού στη διατροφή παιδιών με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξη αλλεργίας, προλαμβάνει την εμφάνιση αλλεργίας στο αράπικο φυστίκι.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με σταφυλόκοκκο στο δέρμα και / ή τη μύτη τους ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργία στα αράπικο φυστίκι, παρά το γεγονός ότι τρεφόντουσαν με φυστίκι από ως μέρος του πρωτοκόλλου μελέτης LEAP.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι ο αποικισμένος με σταφυλόκοκκο μπορεί να θεωρηθεί ανεξαρτήτως παράγοντας για την ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας.

Leave a reply