Συστάσεις για τη διαχείριση παιδιών με αλλεργίες και ανοσοανεπάρκειες

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) και το τμήμα Παιδιατρικής αυτής, προχώρησαν στην έκδοση 6 συστάσεων για τη διαχείρηση παιδιών με Αλλεργίες και Ανοσοανεπάρκειες.

Στα παιδιά, η αλλεργία και το άσθμα είναι από τις πιο διαδεδομένες μη μεταδοτικές χρόνιες ασθένειες και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς χρειάζονται καθοδήγηση. Στο τρέχον στάδιο της γνώσης, τα παιδιά έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα του COVID-19 με το σοβαρό άσθμα και τις ανοσοανεπάρκειες να ταξινομούνται ως παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διαθέσιμες θεραπείες για το άσθμα και τις αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων των αντιισταμινών, κορτικοστεροειδών και βρογχοδιασταλτικών αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου από το νέο κορωνοϊό .

 

Τα παιδιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσου από την COVID-19 .

O παιδιατρικός πληθυσμός  διατρέχει χαμηλό κίνδυνο για COVID-19. Ωστόσο, λόγω της έκτασης της νόσου, σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 θα παρατηρηθούν επίσης σε αλλεργικά παιδιά, ανεξάρτητα από την ατοπική προδιάθεσή τους και τη νεαρή ηλικία τους. Οι  αλλεργιολόγοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των αλλεργιών  και να ενημερώσουν τους ασθενείς σχετικά με τις τρέχουσες συστάσεις για υγιεινή και κοινωνική απομάκρυνση για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19. Δεδομένων των αυξημένων επιπέδων άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η καθοδήγηση και η υποστήριξη είναι σημαντική για τους ασθενείς και τους γονείς τους.

 

Όποτε είναι δυνατόν, αντιμετωπίστε τους παράγοντες κινδύνου.

Το μη ελεγχόμενο άσθμα ταξινομείται ως παράγοντας κινδύνου, επομένως ο έλεγχος  με τα κατάλληλα φάρμακα θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό στόχο σε αυτούς τους ασθενείς. Αν και το άσθμα είναι συχνά πολυπαραγοντικό, οι αλλεργίες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεσή του. Κατά τη διάρκεια μηνών που οι εποχικές αλλεργίες γίνονται συχνές, θα πρέπει να γίνεται  έλεγχος του άσθματος σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες. Οι αλλεργιολόγοι πρέπει να στοχεύουν στον βέλτιστο έλεγχο του άσθματος. Σε ορισμένες χώρες συνιστάται η παραμονή από το σπίτι (απομόνωση στο σπίτι για έως και 12 εβδομάδες) για ασθενείς με σοβαρό άσθμα, αλλά αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά και κάθε περίπτωση πρέπει να προσεγγιστεί σε ατομική βάση.

 

Τα πρώτα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας μπορεί να είναι παραπλανητικά, καθώς μπορεί να μοιάζουν με αυτά που παρατηρούνται σε μια ήπια λοίμωξη.

Τα εποχικά συμπτώματα αλλεργίας, ειδικά στην αρχή της περιόδου, μπορεί να μοιάζουν με γρίπη ή κοινό κρυολόγημα και επομένως μπορεί επίσης να υποδηλώνουν COVID -19. Οι αλλεργιολόγοι θα πρέπει να μην είναι υπερβολικά καχύποπτοι και ταυτόχρονα να μην χάσουν πιθανή νόσο COVID-19 .

 

Αντιμετωπίστε τους αλλεργικούς ασθενείς σας σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες

Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι οι θεραπείες της αλλεργίας είτε αυξάνουν την ευαισθησία στον SARS-CoV-2 είτε τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19. Οι αλλεργιολόγοι πρέπει να αντιμετωπίζουν ασθενείς με αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες αλλεργικές καταστάσεις σύμφωνα με τις μεχρι σήμερα οδηγίες, χωρίς να περιορίζουν τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων. Μια εξαίρεση σε αυτό είναι η συμβουλή για την αναστολή της χορήγησης βιολογικών παραγόντων κατά τη διάρκεια της οξείας νόσου COVID19. Επιπλέον, υπάρχει  λόγος να πιστεύουμε ότι η σωστή θεραπεία αυτών των ασθενειών μπορεί να αποτρέψει τις περιττές επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό SARS-COV-2. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA) συνιστά την αποφυγή της χρήσης νεφελοποιητών για κρίσεις άσθματος λόγω του αυξημένου κινδύνου διασποράς του COVID-19,  οπότε και συστήνεται η χρήση συσκευών pMDI.

 

Οι τρέχουσες γνώσεις μπορεί να εμπλουτιστούν και οι οδηγίες ενδέχεται να αλλάξουν.

Καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, επηρεάζεται όλο και περισσότερος αριθμός ασθενών, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών με αλλεργικές ασθένειες. Οι γνώσεις μας θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, αν και δεν αναμένουμε αυξημένο κίνδυνο σε παιδιά με αλλεργικές παθήσεις, οι τρέχουσες συστάσεις μπορεί να αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα ευρήματα. Οι αλλεργιολόγοι πρέπει να είναι ευέλικτοι και ανοιχτοί στην πρόοδο της επιστήμης, καθώς οι τρέχουσες συστάσεις ενδέχεται να αναθεωρηθούν αναλόγως.

 

Οι ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια έχουν αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις με ιούς του αναπνευστικού.

Αντιπροσωπεύοντας μια πιθανή ομάδα κινδύνου, συνιστάται σε ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια να ακολουθούν αυστηρά τις εθνικές προφυλάξεις για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Για να αποφευχθούν οι παροξύνσεις της νόσου, οι ασθενείς θα πρέπει να παραμένουν στην φαρμακευτική τους αγωγή. Οι ασθενείς με ύποπτες λοιμώξεις COVID-19 θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους και να επιλύουν αμέσως τυχόν κλινικά συμπτώματα.  Οι κλινικοί ανοσολόγοι πρέπει να παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις στη παθοφυσιολογία της νόσου COVID-19, καθώς  θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν στο μέλλον, προσαρμοσμένες συστάσεις ασφάλειας και θεραπείας.

 

πηγή: https://www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pai.13262

Leave a reply